Disangka Perarakan Komunis Pada Hari Kemerdekaan, Sebenarnya Adalah

Dr M pilih Pulau Pinang mulakan sambutan Merdeka

GEORGE TOWN: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri memilih Pulau Pinang sebagai tuan rumah bagi acara pembukaan sambutan Merdeka tahun ini, kata menteri pusat, Gobind Singh Deo.

Acara yang dinamakan “Kibarkan Jalur Gemilang” dan “Konsert Sayangi Malaysia” itu akan bermula hari ini di Pulau Pinang dan bergerak ke Putrajaya untuk sambutan Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos dan berakhir di Kota Kinabalu untuk sambutan Hari Malaysia 2018 pada 16 September depan.

Gobind berkata, acara berskala besar itu akan disiarkan secara langsung melalui saluran TV1 oleh RTM, dan penonton boleh menyaksikan kehadiran Dr Mahathir, timbalan beliau Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail serta pimpinan Pakatan Harapan lain.

Penonton juga akan dihidangkan dengan konsert kumpulan Bunkface menyayikan lagu tema Merdeka bertajuk “Kita Punya Malaysia” dan lagu popular mereka yang lain. Dilaporkan Dr Mahathir sendiri memilih lagu tersebut.

Gobind ditemui ketika menghadiri latihan acara berkenaan di Esplanade malam tadi.

Acara berkenaan dianjurkan oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia diketuai beliau. Tema sambutan Hari Merdeka bagi tahun ini ialah “Sayangilah Malaysiaku”.

Image may contain: one or more people and people standing

 

Image may contain: 1 person, standing and outdoor

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor

 

Orang Pulau Pinang yang pergi ke sambutan hari kemerdekaan peringkat negeri pagi tadi.??nak tanya sat kt hangpa..?? Ni #KONTINJEN dari agensi mana..??’Apa motif nya..??

Buta membantu orang melihat’ masyarakat manusia

Image may contain: 1 person

GEORGE TOWN: Ditangkap dalam lumpur, ditutup mata dan sangat perlahan, sekumpulan 28 penonton berhenti di laluan mereka sebagai sebahagian daripada Festival George Town 2018.

Dalam prestasi bandar yang bertajuk Blind, para penonton menghantar gangguan yang menggelincir kepada penonton semasa mereka berjalan di jalan-jalan di kalangan orang ramai, seolah-olah manusia namun kurang daripada itu.

Orang buta dikawal untuk menonjolkan penonton berfikir tentang masyarakat manusia dari sudut ini – pengurangan orang ke dalam unit ekonomi pengeluaran dan penggunaan; pengisaran watak manusia dengan kerja dan tugas; pemenjaraan dan petrifikasi jiwa manusia; automasi kehidupan bandar; dan kemerosotan masyarakat oleh materialisme.

Dicipta di Brazil pada tahun 2012 dengan mempersembahkan tuan seni Marcelo Denny dan Marcos Bulhões, Buta telah dilakukan di sekitar 30 bandar di seluruh dunia.

sumber: thestar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *