Ini sebabnya Kenapa ROSMAH Pinjam Barang Kemas Sungguh TAK SANGKA

Korang ingat lagi tak barang kemas bernilai bilion ringgit milik Datin Seri Rosmah Mansor yang dirampas polis hampir beberapa bulan lalu? Haa lepas barang kemas tu kena rampas, peniaga berlian Lubnan  claim  barang kemas tu rupa-rupanya miliknya dan dipinjamkan je kepada Rosmah.

Dalam temubual khas dengan  FMT , saudagar berlian Lubnan,  Samer Halimeh berkata dia mula berkenalan dengan Rosmah ketika dalam sebuah acara sosial kat Belgravia di London pada 2009.  Rosmah pada mulanya mahu syarikat Samer taja dan pamerkan barang kemas berlian kat sebuah majlis amal di luar negara.

Sumber:  FMT

Sejak dari tu, Samer makin kerap pulak jadi penaja untuk bekalkan ‘barang kemas VIP’ bagi macam-macam acara yang dihadiri bekas PM Malaysia dan isterinya. Semua peristiwa-peristiwa ini juga berlaku di London dan bandar-bandar lain di dunia.

Hubungan Rosmah-Samer menjadi lebih dekat apabila Rosmah mengambil pedagang berlian untuk menghadiri jawatankuasa perkahwinan anaknya, Nooryana Najwa pada tahun 2015.  Kerana Samer sangat yakin dengan Rosmah sehingga dia mampu memberi dia ‘cuba sebelum membeli’.  Oh itu …

Sumber:  MMO

“Itulah sebabnya pada tahun 2018, kami sangat percaya dalam hubungan ini supaya kami dapat membekalkan barangan pembungkusan bernilai 11.5 juta pound kepada Rosmah atas dasar ‘cuba sebelum membeli’.

Saya fikir ia telah dipesan dengan jangkaan bahawa pasangan itu memenangi pilihan lebuh raya awam 2018. “

Oh, hanya kita tahu kenapa ada begitu banyak barang yang dibungkus …

Tetapi jika barang-barang yang dibungkus telah dirampas, Samer dipaksa mengambil tindakan undang-undang untuk mendapatkan mereka pada mulanya daripada dasar Malaysia kerana mereka terlibat dalam susunan 1MDB.

“Kami sangat kecewa dan sedih kerana kami terpaksa mengambil tindakan mahkamah terhadap Rosmah di negeri ini,”  kata Samer.

Sumber:  Malaysiakini

Bagi mereka yang tidak tahu, Samer Halimeh adalah Pengarah Eksekutif Samer Halimeh New York dan SAL Global Royalty Trading adalah anak syarikat Samer ni.

Haih, inilah yang dikatakan orang, nasi telah menjadi bubur … Saya tidak mempunyai masa untuk keluar dengan pembungkusan baru. 

 

Malam tadi nama bekas Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak naik semula selepas seorang tukang emas terkenal dari Lubnan telah menghantar sejumlah USD 14.79 juta dolar yang hampir RM60 juta kepadanya.

Global Royalty Trading SAL  mengeluarkan amaran kerana Datin Seri Rosmah Mansor tidak mengembalikan 44 unit barang asalnya  yang kini berada dalam deposit dasar.

Sumber:  WOB

Peguam Rosmah juga mendakwa bahawa  anaknya yang bersalah tidak membeli barang kontena tetapi hanya ditunjukkan kepada Rosmah  dan menafikan laporan terdahulu yang mengatakan Rosmah membeli barangan kontena menggunakan wang yang dicuri.

Yang terbaru,  senarai 44 barang yang dibungkus ‘yang dipinjam’ dari Rosmah dan nilai mereka telah dikeluarkan , lapor  Metro Daily . Jom kita lihat apa item itu.

1. rantai leher berlian

2. Subang (Kedua-duanya dinilai pada AS $ 586,000) (RM2,351,746.08)

3. Rantai leher

4. Kaunter berlian empat segi (Kedua bernilai AS $ 626,800) (RM2,515,350.89)

5. Subang Zamrud

6. Cincin (Kedua bernilai AS $ 235,000) (RM942,969.76)

7. berlian berbentuk pir (US $ 478,000) (RM1,917,969.55)

8. Cincin Berlian berlian dan Emerald (US $ 555,000) (RM2,226,862.68)

9. Cincin berlian berbentuk pir (US $ 325,000) (RM1,304,156.55)

10. Eardrop berlian berbentuk pir (US $ 544,000) (RM2,182,899.95)

11. Eardrop berlian hati (US $ 180,000) (RM722,151.83)

12. Cincin berlian berbentuk oval (US $ 250,000) (RM1,003,126.44)

13. Cincin berlian berbentuk oval (US $ 125,000) (RM501,564.84)

14. Rantai leher berlian

15. Diamond Eardrop (Kedua bernilai US $ 670,000) (RM2,688,518.60)

17. Rantai leher bertatahkan dengan berlian dan zamrud (US $ 410,000) (RM1,645,175.12)

18. Eardrop berlian berbentuk pir (US $ 334,000) (RM1,340,272.60)

19. Rantai tangan berlian (US $ 444,000) (RM1,781,712.32)

20. Rantai leher berlian (US $ 270,000) (RM1,083,137.71)

21. Cincin berlian berbentuk oval (US $ 155,000) (RM621,811.12)

22. Cincin berlian berbentuk hati (US $ 288,000) (RM1,155,423.53)

23. eardrop berlian berbentuk pir (US $ 489,000) (RM1,961,700.07)

24. Rantai leher berlian (US $ 505,000) (RM2,025,835.13)

25. Berlian berlian (US $ 124,000) (RM497,429.44)

26. Rantai leher (US $ 487,000) (RM1,953,682.82)

27. Eardrop berlian (US $ 177,000) (RM710,120.52)

28. Cincin pir berbentuk berlian (US $ 190,000) (RM762,141.79)

29. Rantai leher berlian (US $ 575,000) (RM2,306,745.18)

30. berlian Eardrop (US $ 141,570) (RM567,925.14)

31. Cincin berlian (US $ 925,000) (RM3,711,776.1)

32. Rantai leher berlian (US $ 357,000) (RM1,432,791.03)

33. Eardrop diamond (US $ 265,000) (RM1,063,571.25)

34. Rantaian leher berlian hati (US $ 322,000) (RM1,292,424.39)

35. Eardrop berbentuk berlian (US $ 307,000) (RM1,232,285.02)

36. Rantaian berlian (US $ 525,000) (RM2,107,316.46)

37. Subang diamond (US $ 230,000) (RM923,205.31)

38. Cincin disemat dengan berlian dan zamrud (US $ 249,000) (RM 999,539.16)

39. Rantai tangan berlian dan zamrud (US $ 220,500) (RM 885,046.73)

40. Rantai leher berlian (US $ 525,500) (RM 2,109,261.04)

41. Lubang berlian (US $ 220,500) (RM885,070.69)

42. Rantai leher berlian (US $ 586,600) (RM2,354,742.51)

43. Rantai berlian (US $ 275,300) (RM1,105,115.26)

44. Eardrop berlian (US $ 240,000) (RM963,459.21)

NOMBOR KESELURUHAN = USD 14,787,770
(lebih kurang RM59.8 juta)

Wow, mata pentadbir melihat senarai barang-barang pembungkusan yang terdapat di Rosmah. Ia juga dijawab mengenai masalah halangan sedia ada sehingga RM60 juta!

Lelaki kaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *