IBU SEMPAT RAKAM ANAK DISAM B4R KIL4T, APA YANG BERLAKU SELEPAS ITU SUNGGUH MENGEJUTKAN

KUALA LUMPUR : Tiga kejadian kerosakan tayar yang disebabkan oleh kilat di Johor baru-baru ini perlu diambil serius oleh pihak berkuasa di semua negara.

* Video di bawah

Walaupun mereka dilaporkan cuba mendapatkan perlindungan di sebuah pondok yang terletak di luar sebuah sekolah ketika mereka dibuang ke dalam bolt petir, hal itu terjadi karena kedudukan pondok yang berada di bawah pangkalan.

Lightning dipercayai menyelubungi ruji dan memanah didedahkan kepada ketiga m4n gsa ketika memancarkannya melalui kawasan tanah.

Kejadian serupa juga berlaku beberapa tahun lalu di Johor Bahru, di mana beberapa pemain golf dipukul oleh kilat dan ditubuhkan semasa berlindung di pondok di bawah pokok.

Pihak berkuasa perlu memantau semua sekolah, meletakkan taman dan jalan untuk memastikan pondok, stesen bas dan gazebo tidak dibina berdekatan dengan pusat utama.

Sekiranya terdapat sebarang struktur yang dibina dalam lingkungan 3 meter dari pokok atau cabang besar, ia perlu dikoyakkan walaupun ia dibentuk secara sah. Cawangan-cawangan besar yang mempunyai potensi untuk memecahkan apabila kilat dipukul pada masa yang sama akan membahayakan apa-apa di bawahnya.

Dalam pada itu, sebarang struktur yang dipandu oleh perlindungan harus dilengkapi dengan sistem pertahanan kilat yang mematuhi kepakaran Malaysia, MS-IEC62305.

Melihat musim hujan dan bunyi kilat dijangka berterusan selama beberapa minggu, orang diingatkan untuk mematuhi peraturan keselamatan berikut supaya mereka dapat mengelakkan mangsa.

Langkah2 Elakan Dari Quick Sambar

1. Hentikan semua aktiviti luaran dan cari perlindungan serta melihat awan gelap muncul. Kilat boleh menembak anda walaupun awan gelap adalah 15 km dari tempat anda, dan ia tidak sepatutnya disertai dengan hujan!

2. RUN untuk mencari perlindungan yang terbaik jika anda melihat rasuk kilat. Apabila ini, anda sudah berada dalam keadaan SANGAT BURUK dan mungkin akan dipukul oleh kilat.

3. TIDAK menunggu hujan jatuh kerana kilat boleh menembak anda walaupun hujan tidak jatuh. JANGAN sekali-sekala gunakan payung apabila ada kilat.

4. TIDAK MELINDUNGI DI BAWAH atau kurang, gerai kecil, perkongsian, rotunda atau gerai makanan pinggir jalan. Sekiranya anda berlindung di tempat yang sempit atau kecil, pastikan ia dilengkapi dengan sistem pertahanan kilat.

5. MELINDUNGI PERLINDUNGAN dalam bangunan yang besar dan kukuh (rumah atau bar), kenderaan (bas, van atau kereta api) atau struktur (jembatan) yang besar. Jangan suka di luar bangunan kerana anda mungkin terdedah kepada memanah kilat.

6. Jika tidak ada perlindungan, segera turun dari tempat yang tinggi (guar, bukit, platform). Segera berlindung di tempat yang rendah atau masukkan drywall kering.

7. SEGERA duduk di Posisi Pertahanan Kilat, yang dipenuhi dengan kedua kaki yang ditekan bersama dan menutup telinga dengan tangan. JANGAN menyentuh sesiapa atau mana-mana objek (pagar, besi, dan sebagainya).

8. JIKA hujan, basah pakaian anda kerana pakaian basah membantu mengurangkan kecederaan serius jika petir terpukul. Biarkan aliran arus elektrik di luar badan anda.

9. MENJADI perlindungan, JANGAN menyentuh objek logam, barangan elektrik atau kabel. JANGAN menggunakan telefon, tetapi jika terpaksa. JAUHKAN DIRI dari balkon, alur, pintu, tingkap, dinding, atau tiang.

10. Pastikan anda berada di tempat perlindungan untuk 30 minit terakhir suara SELEPAS yang dahsyat. Ingat, walaupun hujan telah berhenti, kilat masih dibenarkan menembak bumi

Tonton Video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *