Personaliti TV, Mahadzir Lokman meningg4l duni4 di Sabah, Ini kisah Kejayaan Arwah,

Bekas pengacara TV3, Datuk Mahadzir Lokman meningg4l duni4 pada awal pagi Jumaat.

Beliau yang berumur 61 tahun dilaporkan meningg4l duni4 di sebuah hotel di Kota Kinabalu, Sabah.

Pada tahun lalu Mahadzir dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) akibat komplikasi buah pinggang dan paru-paru.

Ketika ini keluarga personaliti itu sedang menguruskan jenazah Allahyarham untuk dibawa pulang ke Kuala Lumpur.

Sebelum Itu,

Pengacara dan personaliti televisyen popular, Datuk Mahadzir Lokman, 60, kini berada dalam keadaan kritikal dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk rawatan lanjut.

Adiknya, Danial Lokman ketika dihubungi mStar Online berkata, pihak PPUM perlu menstabilkan jangkitan yang dialami abangnya terlebih dahulu sebelum dapat memberitahu bila ikon penyiaran negara itu akan sedar daripada koma.

“Pihak doktor pun dah sambungkan tiub ke badan abang saya bagi memantau kesihatannya. Saya dimaklumkan bahawa keadaannya sangat kritikal dan dia masih belum sedarkan diri.

“Buat masa ini, semua ahli keluarga berada di sini (PPUM) untuk bergilir-gilir menjaganya,” katanya yang memohon agar seluruh rakyat Malaysia dapat mendoakan abangnya kembali pulih seperti sediakala.

Sementara itu, anak saudaranya, Mustaffa Khair Johari, ketika dihubungi Bernama pula berkata, Mahadzir dibawa ke hospital awal pagi Ahad setelah anggota keluarganya mendapati beliau tidak sedarkan diri.

“Pada mulanya beliau hanya mengadu sakit kepala dan kita telah beri Panadol untuk dia, tetapi keadaan beliau semakin teruk dan telah tidak sedarkan diri sejak pagi tadi,” katanya.

Menurut Mustaffa, pemeriksaan awal mendapati masalah ini mungkin berpunca daripada komplikasi buah pinggang dan paru-paru.

“Sebelum ini memang kita tahu yang beliau menghidap diabetes dan darah tinggi, tetapi beliau tidak pernah sakit teruk seperti ini sebelum ini, dan ini merupakan kali pertama saya melihat beliau dalam keadaan macam ini. Mungkin faktor tekanan kerja,” katanya.

Beliau turut meminta mana-mana pihak yang mengenali Mahadzir supaya mendoakan bapa saudaranya itu dan dipermudahkan urusan ketika sedang sakit ini.

Kejayaan adik-beradik: Kisah Datuk Mahadzir Lokman-Ida

Image result for Kisah Datuk Mahadzir Lokman-ida

MENERIMA kunjungan Datuk Mahadzir Lokman dan adiknya, Ida Neliaty pejabat Kumpulan Media Karangkraf amat mengujakan penulis. Maklumlah, bersua wajah dengan seseorang yang cukup menawan personalitinya dan sering disebut-sebut di dalam majlis berprestij negara. Kehadiran mereka berdua adalah untuk menghiasi ruangan fokus kali ini dalam bicara kejayaan pasangan adik beradik.

Sewaktu berlangsungnya sesi fotografi, sesekali terselit bisikan halus kedua-dua beradik ini. Membetulkan posisi gaya masing-masing untuk tampil hebat. Tangan si abang merangkul lembut pinggang si adik. Bagi Datuk Mahadzir, acara ini pasti sudah biasa baginya.

Cuma gandingan bersama si adik yang baru kali pertama diadakan mencuit sedikit rasa kekok pada si adik. Mereka pertama kali digandingkan dalam sesi fotografi tema adik-beradik sukses untuk fokus bulan ini, Datuk Mahadzir atau Dale dan adiknya, Ida Lokman.

Sedia maklum, suku abad menceburi bidang pengacaraan melayakkan Datuk Mahadzir dinilai sebagai pengacara yang cukup hebat apabila diberi peranan dalam mengacara majlis-majlis berprestij. Adiknya, Ida Lokman merupakan Pengarah Urusan syarikat Niche Retailing yang menguruskan jenama antarabangsa.

“Kami terdiri daripada enam beradik namun dibesarkan dibesarkan lima beradik kerana abang nombor dua meninggal dunia pada tahun 50-an. Yang sulung, allahyarhamah Fauziah meninggal kerana barah payudara. Seterusnya seorang abang dan kakak, saya, Dania dan paling bongsu iaitu Ida.

“Jarak umur yang sulung dan kedua lima tahun. Yang ketiga hingga kelima beza umur hanya dua tahun. Jadi kami bertiga agak akrab memandangkan jarak usia yang tidak terlalu ketara. Waktu kecil-kecil dulu, kamilah paling banyak bermain bersama selepas mengaji. Sebagai abang, saya paling suka ‘membuli’ mereka.

“Saya juga sering mengingatkan mereka agar belajar berdikari. Jangan hanya bergantung harap pada emak dan abah. Saya juga menggalakkan mereka banyak makan ikan supaya otak cerdas. Nak tahu tak, Ida paling tak suka makan ikan. Saya terpaksa berdiri di sebelahnya untuk memastikan ikan itu habis dimakan,” kongsi Datuk Mahadzir mengenai adik kesayangannya itu.

Ujian

Pengalaman yang tidak mungkin saya lupakan. “Sayalah orang pertama yang Ida hubungi ketika suaminya terjatuh di majlis sambutan hari lahir anak saudara kami. Ketika itu, saya dalam perjalanan ke majlis Piala Sri Hendon di Shang Ri La Hotel. Kata Ida, suaminya sudah stabil setelah dirawat doktor, saya kembali tenang meneruskan tugas sebagai pengacara majlis,” ujar Datuk Mahadzir kembali menyambung cerita.

“Ketika sedang mengacara, salah seorang krew di lokasi menghampiri saya bertanyakan alamat rumah. Setelah menyebut alamat rumah, dia bertanya pukul berapa jenazah adik ipar akan dibawa ke rumah. Cubalah bayangkan perasaan saya ketika itu setelah mengetahui suami Ida sudah meninggal dunia. Sedangkan dua jam lalu, Ida memaklumkan keadaannya sudah stabil.

Cuma saya lambat dimaklumkan mengenai perkara itu kerana telefon telefon di’off’ ketika sedang mengacarakan majlis. Patutlah saya pelik melihat arwah Datin Hendon berbisik dengan tetamu-tetamu lain semasa saya sedang mengacarakan majlis.

Waktu itu, baru lima peserta membuat persembahan. Masih ada lima lagi menunggu giliran. Dalam keresahan saya masih meneruskan tanggungjawab. Saya tidak boleh menangis atau berhenti hingga mengganggu majlis itu.

Dalam peristiwa lain, Tuhan terus menguji saya ketika sedang mengacarakan majlis musabaqah al-Quran di Terengganu. Selepas time break, teman pengacara yang merupakan seorang ustaz menepuk bahu saya meminta saya ‘on’ telefon. Telefon berbunyi dan kedengaran suara memaklumkan kakak saya meninggal dunia.

Bayangkan betapa sayunya perasaan saya ketika itu. Apatah lagi ketika itu saya menyarungkan baju Melayu rona hijau gelap yang dihadiahkan olehnya. Pun begitu, saya tidak beredar kerana kerja masih belum selesai. Penyudahnya, sepanjang majlis saya terpaksa mengawal rasa sedih agar berjaya melaksanakan tanggungjawab hinggalah selesai dan bergegas pulang ke rumah.

Seterusnya ketika pemergian bapa kesayangan, Datuk Lokman Musa meninggal yang meninggal kerana kanser prostat. Walaupun tika itu, bapa saya sudah nazak tetapi saya perlu mengacarakan majlis penutup Sukan Komanwel 1998. Bayangkan semua ahli keluarga berada di sekeliling membaca surah Yasin.

Saya bertanya pada emak, adakah saya perlu pergi atau tidak dan emak mengatakan dia tidak tahu kerana sedang sayu. Abah pula cakap, ‘Apa saja jadi kat aku, engkau pergi juga.’ Walaupun sebak namun saya terpaksa pergi juga untuk mengacara majlis itu.

Inilah sebahagian kisah sedih dalam perjalan kerjaya saya. Pengajarannya daripada kejadian inilah membuatkan saya menjadi seorang yang gigih, sabar dan tidak pernah berputus asa. Setiap dugaan punya hikmah disebaliknya.

Biarpun dalam hari di serbu ombak kesedihan, komitmen untuk melaksanakan setiap tanggungjawab yang diberikan tetap dipikul dengan baik tanpa banyak alasan walaupun berhadapan dengan masalah peribadi.”

12 skru

Dalam rancak bercerita, Datuk Mahadzir menunjukkan parut di lengan kanannya. Sebanyak 12 skru berada di bahagian tulang tangan kanan akibat terjatuh ketika menjadi pengacara di sebuah kompleks terkemuka tanah air.

Malah, dia sanggup menahan sakit dan mengacarakan majlis dengan tangan berbalut dan bengkak. Doktor mengesahkan tangan saya patah dan diberi cuti sakit hampir dua minggu.

“Saya terjatuh jatuh menyebabkan tangan kanan patah dan tulang tertonjol. Sepuluh minit selepas itu, saya gagahkan untuk menyambung tugas mengacara majlis ‘Jualan Mega’ di Bukit Bintang Plaza. Saya menyangkut jari di butang baju untuk menampung tangan yang masih dalam kesakitan. Selepas habis mengacara, saya menjalani rawatan.”

Kagum

Percaya atau tidak, fotografi ini tidak akan berjaya dilaksana tanpa jasa baik adiknya, Ida yang mengaturkan pertemuan petang itu. Memang benar, bukan mudah untuk bertemu pengacara yang satu ini termasuklah Ida yang sentiasa terikat dengan komitmen jadual kerja yang padat sepanjang minggu. Saat diminta berkongsi kisah membesar bersama arwah suami dan abang kesayangannya, Ida tersenyum dan mula mengimbau kenangan itu.

“Arwah suami sering menyuntik semangat dan keyakinan semasa beliau masih hidup. Arwah membantu saya membesarkan anak-anak sewaktu mereka masih kecil. Contohnya jika saya ke luar negara untuk membeli di waktu saya mengandung lapan bulan dan terbang lagi ketika bayi kami baru berumur tiga bulan.

Bagaimanapun setelah pemergian suami pada tahun 2003, saya bekerja keras untuk membesarkan tiga orang anak dengan bantuan keluarga. Paling penting, penglibatan saya dalam dunia retail takkan bermakna tanpa sokongan emak dan arwah ayah terutamanya Abang serta adik-beradik lain sangat menyokong. Masakan tidak, selama bertahun-tahun Abang membantu saya menguruskan acara biar pun Abang terikat dengan komitmen lain.

Bagaimanapun kesudian Abang mencuri masa membantu saya cukup membuatkan saya terharu. Abang sentiasa membantu saya untuk mempromosikan semua jenama yang saya kendalikan dengan setiap orang yang Abang jumpa. Abang sentiasa berkongsi maklumat dan sebagainya untuk memastikan semua yang dikenali dimaklumkan tentang apa saja perkara yang terkini.

Abang juga seorang yang tajam fikiran. Masih saya ingat lagi, sewaktu kami mengembara ke Bali, Indonesia, abang mudah untuk menguasai bahasa negara itu. Sebagai contoh, dia mudah berkawan dan tiada masalah berkomunikasi dengan orang di sana. Dia banyak bertanya tentang budaya dan menguasai percakapan dengan mudah. Memorinya juga bagus dan kebolehannya itu cukup mengagumkan.”

Anak

“Saya juga beruntung kerana anak-anak memahami kerjaya saya. Mereka bijak menjaga diri. Anak sulung saya, Mohamed Mikhail Arieffin Nazrin, 25 (Pembantu Eksekutif kepada Pengarah untuk syarikat penerbitan berurusan dalam maklumat teknikal bagi kejuruteraan).

Yang kedua, Mohamed Ashmeir Arieffin Nazrin, 22 kini di tahun akhir di ACCA in Sunway College dan Nur Marishka Yasmin Nazrin, 19 kini bersekolah di Raffles College of Higher Education dalam jurusan Advanced Diploma in Fashion Marketing and Management.

Seringkali juga, pabila saya tidak kembali dari kerja dan waktu sudah jam 10 malam, mereka akan menghubungi saya untuk memeriksa samaada saya ok dan sudah makan malam atau tidak. Pernah juga, ketika saya pulang ke rumah dalam kepenatan dari bekerja, anak perempuan saya, Marishka akan mengurut kaki dan tangan yang istimewa. Saat jarinya yang gebu dan lembut melakukan urutan, saya yang kepenatan akan kembali tenang dan terasa sungguh nyaman.

Di samping itu, anak-anak saya juga merupakan pendengar yang baik dan kami banyak berbincang bersama-sama yang saya fikir ia adalah sangat penting untuk berkongsi tentang pengalaman dan pencapaian terbaharu. Saya amat bertuah mempunyai mereka dalam hidup saya.

Selepas pemergian suami tercinta, saya mengambil alih membesarkan anak-anak. Ternyata, mereka cukup memahami dan menyokong kerjaya saya. Tambahan pula, saya kerap ke luar negara setiap bulan Januari dan Mac, Julai dan Oktober ke Paris, Milan dan Hong Kong untuk membeli. Kadang-kadang dalam setahun, hampir dua bulan saya berjauhan dengan mereka kerana urusan kerja.”

Paris

Sekadar makluman, arwah bapa mereka, Datuk Lokman Musa pernah dilantik sebagai Duta dan Perwakilan Tetap Malaysia ke UNESCO. Keluarganya pernah tinggal di Paris dari tahun 1978 hingga 1983. Arwah ayahnya juga mahir berbahasa Sepanyol, Itali, Portugis, Yunani dan Jepun.

“Di Paris, saya bersama arwah bapa dan ibu manakala Abang bersekolah di negara lain. Masih saya ingat, jika keluar membeli barang dapur, pasti saya pulang lewat.

“Saya curi masa menjenguk ke beberapa kedai untuk melihat barang kesukaan. Malah saya menyimpan keinginan untuk memilikinya,” kata Ida yang menyambung persekolahannya di England selepas itu.

“Sejujurnya saya beruntung kerana pengalaman berhijrah ke luar negara semakin mematangkan saya. Secara jujurnya, saya anggap Paris ibarat rumah kedua. Malah disebabkan saya kerap ke sana, saya boleh bertutur dalam bahasa Perancis walaupun tidak sefasih abang.

Setidak-tidaknya, jika ada orang mengata mengenai diri saya, saya faham juga! Paling penting, kita tahu untuk bertanya arah jalan dan memesan makanan di restoran supaya kita tidak mudah tertipu.

Kebolehan itu menjadikan saya muda untuk bertutur dengan masyarakat sekeliling. Paling penting, saya akan faham jika ada yang bercakap tentang diri saya. Juga memudahkan saya bertanyakan arah jalan dan memesan makanan di restoran. Tiada yang boleh menipu saya (sambil tersenyum).”

Pakar

Pengalaman yang dimiliki selama 27 tahun dalam dunia peruncitan fesyen (fashion retail) meletakkannya di kedudukan tersendiri. Pengalaman kelas pertama berkhidmat di Harrods Dept. Store, London selama lima tahun dirasakan cukup berharga kerana didedahkan pada dunia retail yang cukup mencabar.

“Seterusnya saya berkhidmat di Apcot Group of companies dimana saya sebagai Pengurus Butik untuk Charles Jourdan. Saya juga berpengalaman sebagai Retail Manager untuk Charles Jourdan, Polo Ralph Lauren, St. Dupont Boutiques di Kuala Lumpur. Selain itu saya pernah menjawat posisi sebagai Pengurus Jenama untuk Apparel World Sdn Bhd seperti Kenzo, GFF by Gian Franco Ferre, Intershoes of New York,” ujarnya lagi.

Di Valiram Group, wanita perkasa ini menyandang jawatan Pengurus Jenama untuk Asprey of London dan Chloe KL Boutique serta Chloe Singapore Duty Free di Changi Airport hingga Jun 2009. Sejak peralihan dan berada di posisi Pengarah Urusan di Niche Retailing sejak Julai 2009, beliau sering berurusan dengan pengetua jenama, membeli barangan, pengubahsuaian kedai konsep juga termasuk tugas pengendalian Operasi Pemasaran.

“Antara projek menarik di NRSB saat memulakan Leo Boutique untuk lelaki. Saya lahir dengan idea keseluruhan konsep, nama butik, susun atur dan rangkaian produk. Butik berkonsep pertama di Malaysia ini yang mempunyai 19 jenama fesyen kasut dan produk kulit untuk lelaki dari Itali dan Perancis.

Tawaran pelbagai jenama membuatkan pelanggan-pelanggan kami mempunyai pelbagai pilihan pelbagai produk terutamanya kasut dari kasut kerja, petang, sporty dan kasut kasual untuk hujung minggu. Paling utama, pengalaman membeli-belah yang ditawarkan menjanjikan keselesaan dengan ruang peribadi tersedia di pusat sehenti ini. Kemudian Antoinette (butik wanita) dibuka untuk bersaing dengan Leo Boutique. Ia hadir berdasarkan permintaan dari pelanggan-pelanggan wanita tetap kami.

Masakan tidak, sebelum ini jenama ini tiada di Malaysia. Selain itu, kami menitikberatkan perkhidmatan pelanggan terbaik dan kepuasan pembeli keutamaan kami. Sikap ini saya terapkan dalam diri semua kakitangan di Niche Retailing.

Di samping itu, tanggungjawab sebagai fashion buyer memerlukan saya ke luar negara untuk memenuhi undangan pentas peragaan. Saya akui di Malaysia tidak ramai fashion buyer yang hanya memahami tren namun tidak arif dengan selera pembeli. Segelintirnya hanya mahu berada di sebalik tabir dan enggan bertemu pelanggan di hadapan.

Di samping itu, sebagai fashion buyer, saya perlu arif tren untuk enam bulan akan datang sebelum membeli. Untuk itu saya sering ke luar negara untuk tahu apa yang terkini dan place the order untuk dibawa masuk ke pasaran Malaysia.”

Sumber Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *