Sejurus Disahkan Menang Ini Kata Kata Dun Sungai Kandis Mohd Zawawi Kepada Semua

DEWAN Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis kekal milik PKR, selepas calonnya, Mohd Zawawi Ahmad Mughni, 48, menang Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN itu dengan majoriti 5,842.

Video Penuh Di Bawah Artikel

Dalam pertandingan tiga penjuru itu, Mohd Zawawi yang juga Pengetua Maahad Tahfiz Al Fateh, Jalan Kebun, Shah Alam itu, memperoleh 15,427 undi.

Dua lagi calon, Datuk Lokman Noor Adam yang mewakili BN memperoleh 9,585 undi, manakala calon Bebas, K Murthy meraih 97 undi.

Keputusan PRK itu di Dewan Besar Tanjong MBSA, Seksyen 19, Shah Alam, malam ini.

PRK itu diadakan berikutan kematian penyandangnya, Mat Shuhaimi Shafiei daripada PKR, pada 2 Julai akibat kanser limfoma.

Ia adalah PRK pertama selepas pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) Mei lalu.

Pada PRU-14, Mat Shuhaimi memenangi kerusi DUN itu 23,998 undi, menewaskan calon BN, Datuk Kamaruzzaman Johari (11,518); calon PAS, Mohd Yusof Abdullah (7,573) dan calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hanafiah Husin (76).

‘Ada pengundi tak sedar undi hari ini’

PENGUNDI yang tidak tahu mereka perlu keluar mengundi hari ini dikatakan punca peratusan yang keluar kurang pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis.

Calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata, perkara itu diketahuinya ketika pihaknya menghubungi pengundi, hari ini.

“Ada juga pengundi di DUN Sungai Kandis tidak tahu mereka mengundi bagi PRK kali ini apabila kita menghubungi mereka tadi.

“Mereka ingat mereka pengundi di DUN Sentosa dan juga DUN Kota Kemuning,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai peratusan keluar mengundi yang rendah pada PRK Sungai Kandis sehingga tamat tempoh pengundian 5.30 petang tadi.

Pada masa sama, Mohd Zawawi berpendapat pengundi DUN Sungai Kandis berkemungkinan berasa terlalu selesa dengan kemenangan PKR pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu menyebabkan mereka tidak keluar mengundi.

Ia berikutan katanya, sepanjang berkempen, ramai memberikan reaksi positif bahawa beliau akan menang dalam PRK ini.

“Kebanyakan pengundi merasakan kami (PKR) berada dalam zon selesa. Sejak awal berkempen, kami dapat mengesan pengundi terlalu yakin yang kami akan menang.

“Selain itu, PRU-14 juga baru saja berakhir selain mungkin pengundi ada aktiviti dan perancangan lain,” katanya.

Justeru, Mohd Zawawi berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu memainkan peranan penting untuk memberi kesedaran kepada pengundi walaupun ia hanya PRK.

“SPR perlu memberikan kesedaran kepada setiap warganegara untuk mereka menunaikan tunai tanggugjawab kerana ramai pengundi merasakan mengundi ini sebagai satu pilihan.

“Jadi apabila pengundi rasa mengundi ini sebagai satu pilihan, mereka rasa tidak bersalah lantas tidak melaksanakan tanggungjawab masing-masing untuk mengundi,” katanya.

DUN Sungai Kandis kekal milik PKR, selepas calonnya, Mohd Zawawi Ahmad Mughni, 48, menang dengan majoriti 5,842.

Sumber buletin netizen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *